woensdag 30 mei 2012

De laatste!

Spijtig genoeg zal dit mjin laatste blogbericht zijn dat ik vanuit Suriname zal schrijven.
Morgen gaan we met ons vliegtuig terug naar het Belgenland! De tijd is enorm snel gegaan! Ik zal het hier enorm missen dus genieten we nog van de laatste dagen in Suriname!



Wat heb ik de laatste dagen nog gedaan?
Donderdag 17 mei mocht ik zelf eens de vlaggenparade leiden. Heel gek om te zien dat de hele school naar jou kijkt en luistert, maar wel eens leuk om te doen!
Op school heb ik nog een aantal lessen gegeven en ik merk dat de kinderen ook beginnen te beseffen dat mijn tijd hier in Suriname bijna afgelopen is.. De laatste week heb ik met hen een aantal keren een hoekenwerk gedaan over België. Ze waren heel enthousiast! In het begin liep het wat stroef omdat de leerlingen helemaal niet gewoon zijn om samen te werken en de hele tijd dus ruzie maken! Maar na de 2de keer ging het al heel wat vlotter en op het einde konden ze dit helemaal alleen! Achteraf deden we de Wat-weet-ik-over-België-quiz en dankzij het hoekenwerk slaagden de leerlingen met glans! Het was heel fijn en een leuke afsluiter!



Het voorlaatste weekend (19-20 mei) zijn we naar Bigipan gegaan. Bigipan betekent letterlijk groot meer. We sliepen er op een huisje op het water! Iets heel anders en heel fijn! Gelukkig hadden we niet zoveel last van de muggen, maar 's nachts dan wel van de regen. Onze hangmatten hingen buiten met enkel een afdak. Als het regende werden degenen die aan de buitenkant sliepen helemaal nat. Gelukkig sliep ik daar niet ;-). We zijn zaterdag heel vroeg vertrokken met een busje waarna we onze tocht verderzetten met een bootje. Onderweg zijn we aan aantal kaaimannen tegengekomen, die we ondertussen al gewoon blijken te zijn. We hadden heel veel geluk met het weer en zijn even naar de zee getrokken en later naar een plek in het meer van Bigipan om er een reuzemoddergevecht te houden. Het meer is maar 1 meter diep. Even duiken, naar modder op de bodem vissen, bovenkomen en gewoon op iedereen die in je buurt staat los gooien! Het was echt super leuk! :-)
Zondag op de terugweg zijn we gestopt in een aantal dorpjes waar we de nodige uitleg kregen van de gidsen.



 
Klaar voor de laatste week school!


Aangezien we hier de laatste dagen met een muis zitten (een hele dikke), hebben we 2 muizenvallen gezet. Maar de werking ervan valt nog te betwijfelen.. de kaas is altijd weg, maar de muis ook !


Donderdag 24 mei ben ik met mijn klas naar het boekenfestival gegaan. Ze kregen er 3 kleine workshops: over beroepenkeuze, de bibbus en de kinderboekenjury. Het was een leuke dag en de leerlingen mochten achteraf genieten van een drankje en een hapje.


Vrijdag was het dan zover... het afscheid ! De kinderen hingen de hele dag aan mij en beseften maar al te goed dat het mijn laatste dag was. Ik heb er met hen nog een superleuke dag van gemaakt! Wat zal ik ze missen! Tijdens mijn laatste les kwamen mijn mentor en de kinderen aangelopen met een groot cadeau! Ik kon niet langer mijn tranen bedwingen en de leerlingen ook niet. Samen hebben we een potje gehuild en dikke brasas gegeven. Ze smulden nog van lekkere pannenkoeken en kregen een snoepzakje met potlood. Ik zal ze nooit vergeten en het afscheid was dan ook hartverscheurend..
Zaterdag  26 mei was ons laatste weekend aangebroken. We brachten dit weekend door in Overbridge samen met Karen, Jonas, Kim, Dorien, Margot, Sharif en Shahira. Overbridge is een soort strand met slaaphutten en een meer. Meer hadden we niet nodig voor ons laatste weekend ontspanning! Het werd heel gezellig en we hebben er dubbel en dik van genoten!




Maandag is onze laatste week begonnen. We brachten onze fietsen terug (wat is het raar om nu fietsloos te leven), kochten de laatste souvenirs, begonnen met het inpakken van onze valiezen en begonnen afscheid te nemen.


Vandaag gaan we nog een laatste keer op bezoek in onze school, de laatste keer dag zeggen en vanavond is het dan onze Belgische avond om van iedereen afscheid te nemen die we hebben leren kennen. En dan is het zover.. Donderdag 31 mei om 17u45 vertrekt ons vliegtuig richting Belgenland.
Ik zal Suriname heel hard missen.. maar kijk er ook wel naar uit om iedereen terug te zien. Hopelijk blijft de zon er nog een beetje langer hangen!



Tot binnen enkele dagen!


Brasa x

donderdag 17 mei 2012

Het klokje tikt !

ook aan de andere kant van de wereld staat de tijd niet stil !

Donderdagnacht en vrijdagvoormiddag waren heel stresserende en spannende uren, want de welgevreesde Linda Rozenblad kwam op bezoek om te kijken naar de examenles. Na 2 uur wachten was het eindelijk mijn beurt, Kim en Dorien waren ondertussen al gezwicht. De les was heel goed gelukt en de kinderen waren echt goed aan het meedoen. Natuurlijk was ik zeer tevreden met de 8 op 10 die ik kreeg! Misschien is ze dan toch nog niet zo slecht? :-)

Zaterdag 5 mei was een dag van rust en ontspanning. Dat mag ook wel eens he ;-) haha. Of ja.. dat hoopten we toch.. Aangekomen in het langverwachte zwembad bleken we voor gesloten deur te staan.. Maar geen nood! Plannen genoeg! Dus dachten we even te gaan shoppen in de Hermitage Mall.
's Avonds kwam er een verrassing binnengevlogen in ons nederig stulpje: een vliegende kakkerlak! En nog geen kleintje ook! Had nooit gedacht dat die beesten nog eens konden vliegen ook! Na veel geschreeuw en weglopen om beschutting te zoeken wanneer hij weer eens begon te vliegen (ze vliegen heel snel) hadden we hem eindelijk te pakken met ons vergiet! Wat we meteen vol met insecticide hebben gespoten. Kill them all! Moehaha!


Zondag 6 mei hebben we een nieuwe poging gedaan voor ons ontspannend dagje deel 2 ;-). Het zwembad bleek deze keer wel open te zijn en zijn er de hele dag weggebleven. Het was net alsof we aan het zwembad lagen in een ander land: veel zon, ligstoelen, jaccuzzi.. Kort gezegd: het paradijs ! Maar dat was nog niet het beste.. Een warme douche!! Na 3 maanden wist ik niet meer dat ik zo kon genieten van een warme douche! ZA-LIG ! De plannen voor het volgende weekend waren bij deze meteen vastgelegd ;-) En hoe kun je zo'n dag beter afsluiten dan in de avond pizza aan huis te laten leveren?







Maandag 7 mei hadden we een vrije dag gevraagd om ons visum in orde te brengen (poging 4) Surinamers zijn als het ware niet echt snel en praktisch. Na een uur te wachten kregen we eindelijk bericht dat we langer konden blijven en dat we nog 3 stempels moesten gaan halen. We gingen deze meteen gaan halen, maar bij de 2de liep het al mis. Blijkbaar hadden we onze geboorteakte nodig wat nog in België ligt. Volgende week een nieuwe poging!

De rest van de week was het werkeweek behalve donderdag 10 mei ben ik met mijn klas naar de oogarts gegaan. Een hele onderneming! Maar alles was gratis voor hen, zelf de bril die ze achteraf zullen krijgen! Achteraf konden we genieten van een hapje en een drankje :)
In de avond zijn we gaan eten bij Lien en co. Lekkere bami! Of dat dachten we toch, later kregen we te horen dat die andere rare brokjes lever was! Bah!

Vrijdag ben ik na school bij Radjiv, een jongen van mijn klas, thuis geweest. Voor het project correspondenten met België, ga ik eens kijken welke hobby's de kinderen hier hebben. Radjiv zijn hobby is lopen, waarna ik ben te weten gekomen dat dit wandelen is :-). Na deze wandeling en huisbezoek weet ik alles over de planten, beestjes en bomen van heel Suriname! Het was een leuk bezoek!


Zaterdag 12 mei ging ik dan naar Elisabeth haar dansles kijken in de kerk. Na bijna een uur te moeten wachten op de taxi kwamen eindelijk aan in de juiste straat. Kerken lijken hier helemaal niet op kerken zoals bij ons en was het dus zoeken naar de goede kerk. Daar eindelijk aangekomen bleek dat we niet binnen mochten kijken omdat we hun dans tot God zouden verstoren (denk ik). Maar uiteindelijk mochten we toch een 10 minuutjes kijken. Het was een soort van balletles, maar foto's heb ik niet mogen trekken. Leuk om deze andere kant van de kinderen eens te mogen zien.
In de avond werden we uitgenodigd om bij Jonas en Karen te gaan eten: frietjes met balletjes in tomatensaus! En lekker was het! Het werd een heel gezellige avond en lagen pas in de vroege uurtjes in ons bed. Wat niet zo slim was want de volgende dag moesten we er alweer vroeg uit..

Dus zondag hadden we geweldige plan om eens naar de vogelzangwedstrijd te kijken op het Onafhankelijkheidsplein. Om 8u waren we er al, maar veel vogels waren er niet meer te zien, of toch niet zo veel.. Daarna trokken we richting pannenkoeken en poffertjes café (ondertussen kennen ze ons daar al denk ik) om toch maar de tijd te vullen en een lekkere pannenkoek te eten
 tot we gingen gaan zwemmen. Het zwembad was weer even heerlijk als de vorige keer, maar deze keer met DJ! En dan nog die warme douche! Mmm..


Ook via deze weg wil ik mijn mama nog eens een gelukkige moederdag wensen!

Vorige week heb ik ook de klasfoto ontvangen! Zie je mij? :p



Afgelopen dinsdag was het een dag vol treurnis: Britt en Joke verlieten ons na 3 maanden! We zien hier iedereen komen en gaan en hierdoor besef ik des te meer dat onze tijd er hier ook bijna opzit!
Maar toch ook een dag van blijheid: we staan in de flair! Inderdaad, vanaf nu ben ik een echt BV !
Woensdag werden we onverwacht uitgenodigd door juf Ilse om te gaan eten bij haar zus: lekkere bami! Meteen kregen we ons afscheidscadeautje al! Een hele mooie armband en ketting! 

Volgend weekend gaan we voor de laatste keer in Suriname op trip: naar Bigi pan in Nickerie. Wat kijk ik er al naar uit! Daarna nog 1 week lesgeven en dan is het alweer tijd om weer huiswaarts te keren! Maar daar gaan we het niet over hebben :-)


Vele zon en regenachtige groetjes!

donderdag 3 mei 2012

In een laatste rechte lijn!

De paasvakantie is al een week gedaan dus is het weer werkenweek! Net nu we zo gewoon raakten aan de paasvakantie ;-)


Een update van de voorbije dagen:


Maandag (23 april) werd ik enthousiast begroet door de leerlingen van de vijfde klas. Ze vroegen me helemaal uit over mijn paasvakantie en mijn avonturen. Leuk om zo op school aan te komen!
De dag begon met een gesprek met mijn mentor over het lesgeven (again). Maar ik denk dat ze het eindelijk (na 100 keer) begrijpt dat ik meer les moet en wil geven, want meteen kreeg ik een aantal lessen voor de dag nadien! Jihaa! De eerste keer dat ik blij ben met werk :-).


De andere dagen van de week heb ik kunnen vullen met lessen die ik mocht geven. In het begin liep het wat stroef, omdat de leerlingen mij na 3 weken vakantie niet meer gewoon waren, en zeker de andere manier van lesgeven. Geleidelijk aan raken ze meer en meer gewend aan mijn manier van werken en mijn zogezegd accent :-). Ze proberen steeds de clown uit te hangen, maar het zijn toch schatjes!


Donderdag kwam ik op school aan en mijn mentor zei me dat ze vandaag verkeer hadden: leren oversteken. Bleek dat ze wou dat ik deze les gaf. Met de leerlingen trok ik naar het dichtsbijzijnde zebrapad in de buurt. Het was proppen geblazen om met 37 leerlingen op de stoep te kunnen staan. Eindelijk kon ik met mijn uitleg beginnen: We kijken eerst naar links, dan naar rechts.. Plots begonnen ze allemaal "neeeeen juf" te roepen. Bleek dat ik aan het uitleggen was hoe je in België moest oversteken :-). Weer een moment waarop je dan vergeet dat ze in Suriname aan de andere kant rijden, dus dan moet je ook de andere kant opkijken. Het zorgde wel voor veel hilariteit bij de leerlingen. Maar uiteindelijk is het me wel gelukt om ze goed te laten oversteken zonder met een plat kind terug te keren naar de klas. Mission accomplished! 
Vrijdag zijn we na een drukke stageweek gaan ontspannen in de cinema. Als je denkt dat je hier eens rustig naar de film gaat kijken, heb je het goed mis! De cinema is hier een heel feest! Wanneer er gekust werd of er kwam een knappe jongen in, stond de hele zaal op zijn kop! Whaaaaa hahaha klonk het schel in onze oren! Er werd de hele tijd luid gejuicht, gelachen en geroepen. Ik moest meer lachen met de mensen rondom mij dan met de film! Nooit gedacht dat een avondje cinema zo'n avontuur kon zijn!


Zaterdag was het schoolwerkdag. Moet ook eens he :-). Onze tijd begint hier te korten waardoor we beseffend dat we ook misschien eens aan de miljoen taken voor school moeten beginnen.. Maar in de avond werd de dag meteen goed gemaakt! We zijn naar het grote Reggae festival gegaan! Op de radio werd er meerdere keren gezegd dat je er goed op tijd moest zijn, want het begon al om 20u. Om 19u30 kwamen we er aan en wat zagen we.. geen kat! Tegen 23u kwam het volk er pas aan. Dik in de aap gelogeerd noem ik dat dan! Maar de artiesten als Rita Marley (weduwe van Bob Marley) en Beenie Man maakten veel goed! De avond kon niet meer stuk na het horen van deze groepen! Genoten en gedanst hebben we, of toch zolang je op reggae muziek kan dansen.

 
Zondag rustdag zou je denken, maar niets is minder waar. De hele dag hebben we gekookt: balletjes in tomatensaus voor wel 100 man! Maandag (30 april) was het Cook Out op school. Een dag waarop leerkrachten en ouders kookten voor de kinderen en iedereen die maar wou langskomen. Er werd gekookt in alle culturen: Javaans, Hindoestaans, Creools, ...De opbrengst gaat naar de kapotte dakgoten en de bibliotheek. Wij, de Belgische stagiaires hadden een fantastisch idee (duuh). Waarom geen Belgisch restaurant? Ons voorstel werd met enthousiasme aangenomen.
Maandag was het dan zover. Omdat we met grote potten en vele zakken frieten zaten, konden we onmogelijk met de fiets gaan. Normaal gezien ging de taxi ons om 7u15 al komen halen, maar een Surinamer zou geen Surinamer zijn moest hij op tijd komen. Om 8u05 was hij er eindelijk en konden we inschepen! Ons Belgisch kraampje was een groot succes en de Surinamers waren dol op onze frieten met balletjes in tomatensaus! En terecht! :-)


Net zoals bij jullie vierden ze hier op dinsdag 1 mei Dag van de Arbeid! We hebben ervan geprofiteerd door nog eens goed uit te slapen (niet dat dat echt kan met die temperaturen).
Omdat het regenseizoen hier is begonnen, konden we de hele dag niet naar buten. In de avond hebben we dan ten huize Henrystraat een quiz-avond georganiseerd: ploeg Charlie-Kim tegen ploeg Jonas-Karen-Daphné. Natuurlijk stond ploeg Charlie lange tijd aan de leiding (duuh), maar uiteindelijk hebben ze ons toch nipt ingehaald. We'll be back! Moehaha!


Vrijdag (4 mei) komt Linda Rozenblad naar een examenles van ons kijken. Spannend!
Vandaag hebben we hiervoor onze les  al moeten afgeven. De stress begint er al in te komen!

De laatste maand is ingegaan wat we heel jammer vinden. Wat gaat de tijd snel! We genieten dan ook dubbel en dik van onze laatste weken! Er staat niet zo heel veel meer op het programma. Dit weekend gaan we gaan zwemmen waar er een warme douche is! Lijkt wel een droom! Ook zijn we nog een tweedaagse trip aan het plannen naar Bigi Pan voor ons laatste weekend hier. 



Vele zonnige en nu ook regenachtige groetjes vanuit het verre Suriname!


Brassa x