zondag 22 april 2012

Van konijntjes tot brulapen tot piranha's

De vakantie zit er bijna op, gedaan met de mooie liedjes!
Tijdens de vakantie hebben we ervan geprofiteerd om alle duistere kantjes van Suriname te gaan onderzoeken.



De eerste week van de vakantie hebben we heel wat regen gehad, gelukkig heeft dit niet lang geduurd!


Zaterdag (nu al zo'n 2 weken geleden) werden we uitgenodigt bij juf Lillian (2de leerjaar) om Surinaams te leren eten. Zelf zorgden we voor de hapjes en het dessert. Zij had voor ons een rijstmengeling gemaakt met gerookt vlees, vis en natuurlijk niet te vergeten kip! Lekker was het wel!

Zondag moesten we ons vroeg klaarmaken voor een dagje avontuur: jeep safari!
We reden een beetje verder het land in waar we stopten aan een kreekje. Vanaf dat moment mochten we achteraan in de bak zitten! Door prachtige natuur, jungle, door diepe plassen en meren, zand, kreken, savanna ... Helemaal door elkaar geschud maar met veel gieren en lachen kwamen we aan in een indianendorpje, Powakka, waar we de school hebben bezocht. De school is er veel kleiner maar veel mooier! We zijn ook een aantal keren moeten stoppen om een boom door te zagen die op de weg lag, om een stuk van de auto te zagen, om onze route te wijzigen (wegens teveel obstakels).. Een heel avontuur dus! Op het einde van de dag kwamen we met een halve hersenschudding weer tot stilstand. Dit keer bij een zwemplek, verborgen in de jungle. Zalig! Maar het was nog niet gedaan! 's Avonds werden we door Dorien haar ouders uitgenodigd voor een heus paasmenu: Belgische frietjes met bitterballen !! En als dessert Belgische paaseitjes! Mmm als ik er aan terugdenk begin in weer te kwijlen.. :-)

Maandagochtend kropen we op een boot om dolfijnen te spotten in de Suriname rivier! Iets waar ik al een hele tijd naar uitkeek! Eerst leek het alsof het onze pechdag ging zijn. Maar na een uurtje varen zagen we de eerste vinnen boven water komen! Na een tijd kwamen ze steeds dichter en dichter totdat we ze heel goed zagen! Echt wauw om te zien, maar wel moeilijk om er foto's van te nemen :-). Jammer genoeg waren ze nog net te wild om er gezellig bij te gaan zwemmen!. Met de boot zijn we dan naar de plantage rust en werk gaan kijken. De mensen leven hier echt nog primitief. We mochten vele voor ons onbekende vruchten proeven en een kaaimannetje aaien. Onze laatste stop was het Fort Nieuw-Amsterdam, waar we een wandeling maakten.



In de avond zijn we naar het Onafhankelijkheidsplein in de stad gegaan. Er was een groot feest georganiseerd voor Brian D (de winnaar van het Nederlandse programme 'and the winner is..'). Zowel Brian als de president gaven er een heel optreden. Maar ik denk niet dat den Brian ooit in mijn top 10 zal geraken.

Dinsdag zijn we naar Bergendal gegaan. Het is een wit strand met hutjes waar je allerlei activiteiten kan doen. Wij gingen voor het avontuur! De 7 deathrides! Spannend was het wel. Door de jungle met snelheid aan een touw hangen en als kopstuk: een heel stuk over de rivier waar je een superuitzicht had! Eind goed al goed: iedereen heeft het overleefd! Na al onze spanningen weg te hebben gespoeld in het water was onze dag alweer om! (De tijd lijkt hier veel sneller te gaan dan in Belgiƫ)

Woensdag was een rustdag, dat moet ook eens he! Donderdag zijn we naar 't stad getrokken om wat te gaan shoppen (niet dat je dat hier veel kan doen, maar toch eens het proberen waard). Vrijdag moest ik mijn rugzak klaarmaken om te vertrekken naar Brownsberg samen met Margot!


Zaterdag (heeeel vroeg) was het zover. Margot en ik stonden gepakt en gezakt te wachten op ons vervoer die ons naar Brownsberg zou brengen. Daar aan te komen leek het alsof iedereen nog lag te slapen.. Niets was minder waar: we waren 2 uur te vroeg !! Daar ging mijn schoonheidsslaapje.
Het was een weekend vol avontuur (!) en een hele beestenboel!
Na een aantal uren rijden met onze gidsen kwamen we aan aan Brownsberg. Deze moesten we eerst helemaal oprijden, wat niet vanzelf ging. Het was een berg met haardspeldbochten en een diepe ravijn naast ons. Doordat het de voorbije dagen wat had geregend was er heel veel modder en groot slipgevaar (of lag dit gewoon aan de chauffeur?). Het was best wel angstaanjagend om je altijd te zien slippen in de richting van de ravijn (en langs de andere kant ook wel heeeel spannend) Na uren proberen hebben ze gewoon besloten om de rest te voet af te leggen. Was ik blij dat ik uit die auto was! Boven aangekomen kregen we een appeltje voor de dorst en begon onze zoektocht naar de verborgen watervallen op Brownsberg. Na veel dalen, stijgen, uitglijden, vallen, (wat voor hilarische momenten zorgde) kwamen we aan aan de Leovallen. Het zijn kleine watervallen maar met een  hele mooie natuur. Meteen rukten we de kleren van ons lijf en sprongen we in het water. Heel tof, tot dat je te horen krijgt dat je moet oppassen voor een slangen die soms een zin krijgen om gewoon naar beneden te vallen op je kop. Haha! Het was meteen al wat minder :-)

Na nog een waterval te bezoeken (waarvan ik de naam kwijt ben) vertrokken we  naar onze slaapplaats op Stoneiland. Stoneiland is gelegen aan het Brokopondomeer. Dit is een stuwmeer dat in de jaren 1800 is aangelegd. Hierdoor zijn er een aantal dorpen overspoeld geweest en liggen nu dus op de bodem. Overal zie je nog de boomstammen uitsteken en wat verder kan je zelfs nog een kerktoren uit het water zien komen. Heel mooi om te zien!
Omdat we de zonsondergang hadden gemist, zijn we vroeg opgestaan om naar de zonsopgang te kijken. Die schijnt daar heel mooi te zijn. Maar helaas pindakaas.. geen zonsopgang te zien wegens te bewolkt !! grr Daar ging mijn schoonheidsslaapje (again !).



Onze douche werd een plons in het water. Het water zelf was al heel warm geworden van de zon dus dat gaf ook niet veel verkoeling. Later die dag zijn we op het bootje gesprongen waarmee we door de verzameling van bomen gingen varen. We stapten uit aan onze derde waterval. Deze moesten we eerst langs de stenen omhoog klimmen, wat redelijk vlot ging. (Ik heb dan ook zo'n goede klimbenen haha!). Daar hebben we het water van naderbij grondig onderzocht :-). Terug in de boot was onze bootsman visjes aan het vangen. Wanneer ik die 'visjes' zag verschoot ik wel: piranha's en nog geen kleintjes ook.
We maakten ook een stop op Palulu eiland en een goudmijn.

Toen was het tijd om weer huiswaarts te keren. Thuiskomen en meteen kleren wassen en zak maken, want de volgende morgen vertrokken we alweer vroeg dieper de jungle in, naar Blanche Marie voor 4 dagen..

Blanche Marie
Gepakt en gezakt sprongen we maandag om 8u in de jeep. Ik was mentaal voorbereid op de lange rit van wel 10u (!) naar het binnenland. Of dat dacht ik toch. Het was een 10u lange rit op een soort bauxiet/zandweg vol bulten putten waar je meters van in de lucht vloog. Rustig was het allesbehalve :-). Na een driedubbele hersenschudding en al onze ingewanden door elkaar kwamen we aan in Apoera waar we even de tijd kregen zodat alles weer op z'n plaats kon komen in ons lichaam. In Apoera gaan we 2 nachten slapen dus werden meteen onze hangmatten omhoog gehangen. Natuurlijk was ik mijn muskietennet vergeten.. typisch..
Apoera is een redelijk groot dorpje dat wat verwesterd is. Dit komt omdat men hier vroeger een havenstad wou maken, wat nooit is afgewerkt geweest. Moe maar voldaan kropen we in onze bedjes voor de volgende dagen vol avontuur!

Dinsdag zijn we naar een oud inheems dorp getrokken: Triodorp. Een dorp waar indiaanse stammen even kunnen uitrusten op hun doortochten. Ze leven er nog heel primitief en leven in hutjes, ook waren ze wat schuw voor ons. Daar konden we ook souvenirs kopen. Zelf gemaakte juwelen gemaakt van allerlei natuurelementen. Daar heb ik al een klein voorraadje ingeslagen ;-)

We namen het bootje om naar de zandbanken in de rivier te gaan. Maar er waren geen zandbanken te zien wegens het hoge water, dus zijn we maar een tourtje gaan varen. We zijn tot aan de grens van Brits-Guyana (buurland van Suriname) gegaan. Dan heb ik dat ook eens gezien :-)
Vanaf Apoera ligt er een spoorweg van wel 80 km lang. Gek, want heb er nog nooit een trein zien rijden. Toen ze van Apoera een havenstad wouden maken (voor transport van bauxiet) hebben ze ook deze spoorlijn aangelegd, wat heel veel geld heeft gekost. Maar ook dit is nooit afgewerkt geweest en dus nooit gebruikt. We zijn dit gaan bezoeken en zijn daarna was gaan plonzen want het was er veeel te warm! Daar hebben onze bootjongens een slangetje gevangen: een boa. Dat is hier blijkbaar de normaalste zaak! Brrr..
Terug in Apoera aangekomen zijn we beginnen praten met een Canadees die er al 2 jaren zit. Hij heeft heel lang in de jungle geleefd en vertelde ons dat in Suriname de gevaarlijkste beesten zitten: spinnen, slangen, anaconda's, poema's (loopt daar in het dorp rond), schorpioenen, ... Ik voelde me plots niet meer zo veilig zonder mijn muggennet :-)

De volgende dag vertrokken we vroeg naar de Blanche Marie watervallen, want het was nog 3,5 uur rijden! Na lang rijden kregen we uiteindelijk de langverwachte watervallen te zien! Ik kan gewoon niet beschrijven hoe ze eruitzien en hoe mooi het was! Het zijn grote immense rotsige watervallen. Achteraf zijn we ook naar de massagevallen gegaan. 1 woord heb ik ervoor: zalig !
Het uiteindelijke doel van onze hele trip was bereikt!
's Avonds hoorden we plots een heel luid gebrul, denk dat je het kon horen over de hele jungle! We gingen snel kijken en zagen grote brulapen hoog in de bomen (bruine vlekken op de foto)! Ook zaten er een paar slingerapen tussen! Blij dat ik was dat ik eindelijk apen zag, en wat een hoop ! Ook waren er een paar papagaaien die boven onze hoofden wegvlogen. Wat een beestenboel Suriname :-)


Ondertussen is Jasper er ook alweer vandoor. Bewijst weer hoe snel de tijd hier wel niet gaat! En vanaf morgen begint de school weer! Ik ben benieuwd!

Voila, nu hebben jullie weer uren leesplezier gehad! Enjoy! ;-)

Dikke kussen en tot snel!
x


vrijdag 6 april 2012

Hello Vacation!

Voor de fans, hier opnieuw een berichtje over mijn leven in Suriname! :-)


De tijd gaat en gaat en ondertussen zitten we al bijna in de helft van ons Surinaams verblijf! Reden te meer om van elke dag meer en meer te genieten! Zeker nu de paasvakantie begonnen is!
Vorige week donderdag (29/03) zijn we na een drukke stagedag (uitstap met zesde klas naar Fort Nieuw-Amsterdam) gaan ontspannen tussen de bowlingballen. We kregen gekke schoenen, waaruit mijn dikke teen tevoorschijn kwam :-). Er waren toch wel wat mankementjes aan de bowlingbaan, want de bowlingman moest om de 4 ballen onze kegels weer komen goedzetten. Ook denk ik dat de kwaliteit van de baan en de ballen veel minder was dan in Belgiƫ, want ik was verloren! (Of het kan ook aan mijn super bowlingtechniek liggen.. Laten we het toch houden op de slechte bowlingbaan ;-)
Deze dag heeft het sinds lang weer geregend. En als ik hier spreek over regenen bedoel ik ook REGENEN. De straten staan dan helemaal onder water. Het was net tijd om ons te douchen en waarom dan niet in de regen? Snel trokken we onze bikini aan en namen onze shampoo. Zalig! Het water is zelfs warmer dan onze eigen douche! Voor herhaling vatbaar!


Zaterdag 31 maart zijn de ouders van Dorien toegekomen. In de avond hadden we ze meteen uitgenodigt bij ons thuis voor een heerlijke maaltijd: echte vol-au-vent ! Mmm.. Het was een gezellige avond waarna we naar de Zsa Zsa Zsu trokken, een Surinaamse discotheek. Daar aangekomen mochten Dorien en ik niet binnen omdat we teenslippers aanhadden. Stonden we daar mooi.. Hebben we een plan uitgedokterd en zo hebben zijn we met de schoenen van andere mensen binnengeraakt. Dorien op hoge hakken en ik op schoenen die koeien te groot waren! Hilarisch! :-)

Zondag werd een rustige dag om onze laatste (halve) week stage voor te bereiden.

Maandag was de laatste lesdag voor de vakantie begon. Ik mocht van mijn mentor kiezen wat ik met de kinderen in de les wou doen. Aangezien de leerlingen hier niet goed zijn in schrijven, wou ik met hen eens een leuke schrijfles houden. Zo heb ik hen proberen een sprookje te laten moderniseren. Het verbaasde mij dat het merendeel van de leerling creatief konden schrijven. De leerlingen zijn zo gewoon van alles over te schrijven van op het bord dat ik dacht dat mijn opdracht onmogelijk ging zijn, maar toch wou ik het eens uitproberen. Hetgeen ze geschreven hebben was niet het niveau van een vijfde leerjaar dat wij gewoon zijn, maar ik was zeer aangenaam verrast!

Dinsdag 3 maart ben ik op uitstap gegaan met mijn klas naar de Vlindertuin. Ik had deze al eens bezocht met de zesde klas een aantal weken terug, maar ik wou graag het tweede kwartaal afsluiten met mijn eigen klas. Nu weet ik echt alles over vlinders en schildpadden! Weer aangekomen op school kregen een aantal leerlingen hun rapport mee naar huis.

Woensdag was het de laatste dag dat we naar onze stageschool moesten. Van 8u tot 10u was ouderochtend. Dit is zoals een oudercontact bij ons maar dan in de ochtend. De ouders van de leerlingen waarvan de resultaten niet goed waren (of het gedrag) werden uitgenodigd. Bij mij waren dit er 16 van de 37 (!). Het was heel interessant om eens mee te maken hoe een oudercontact hier in elkaar zit. De leerkrachten zijn hier heel rechtuit en soms zelfs grof tegen de ouders. De ouders vinden dat hier blijkbaar heel normaal, gek om te zien.
Om het tweede kwartaal af te sluiten met de leerkrachten van onze stageschool zijn we op uitstap gegaan. Wij waren ook uitgenodigd en gingen met veel plezier mee. De bus trok naar Klaaskreek, een klein strand aan de rivier met strooien hutjes. Heeeel ontspannend :-)

Donderdag is de paasvakantie pas echt van start gegaan! Zo hebben we de tijd om alle hoekjes van Suriname te gaan bezoeken. We hebben al een heuse planning: jeepsafari, dolfijnentour, bergendal, brownsberg, paintball, blanche marie, ... Ik heb er al zin in!
Al deze verhalen zal je hier ook later terugvinden!

Verder wens ik de scouts van Ternat veeeeel succes met de eerste scoutsquiz en Jungle night!
Ook mijn dansgroep wens ik veel succes met het fantastische optreden!
Spijtig dat ik hier nergens kan bij zijn, maar Suriname maakt alles goed ;-)

Nog een prettige vakantie voor iedereen!
Brasa x

(foto's lukken niet om op te laden, zal voor de volgende keer zijn)